skip to Main Content
Opkomst Van Low Code

De opkomst van low code

De opkomst van low code zal u niet ontgaan zijn. Low code platformen zijn de toekomst van applicatieontwikkeling. Gartner, een wereldwijd onderzoeks- en adviesbureau in de IT-sector voorspelt dat in het jaar 2024 al 65% van alle applicatieontwikkeling in low code zal plaatsvinden.

Steeds meer organisaties beseffen dat low code dé oplossing biedt voor veel business- en IT-uitdagingen. Het aanbod van low code platformen is zeer divers: er zijn op dit moment meer dan 100 verschillende platformen wereldwijd, elk met een eigen aanpak en specifiek gebruiksdoel. Zo zijn er platformen die gericht zijn op het bouwen van applicaties op een specifiek ecosysteem van een leverancier, denk hierbij bijvoorbeeld aan Microsoft en SalesForce. Daarnaast zijn er ook onafhankelijke platformen die geschikt zijn voor alle doeleinden. Dit soort platformen vormt een katalysator voor het ontwikkelen en beheren van elk type applicatie dat kan bijdragen aan de digitale transformatie en het succes van uw organisatie. Het OutSystems Platform is zo’n platform. Dit platform is al jarenlang het meest volwassen en complete low code platform dat elke fase van applicatieontwikkeling en -levering sterk vereenvoudigt.

Wat kan low code voor u betekenen?

Veel organisaties hebben low code applicatieontwikkeling omarmd om hun digitale innovatie en transformatie te versnellen. Zij zetten low code in om legacy applicaties te vervangen, processen te optimaliseren en om de manier van zaken doen met hun ketenpartners en klanten naar een nieuwe dimensie te tillen.

Legacy

Veel organisaties willen innoveren maar lopen tegen uitdagingen aan om de benodigde tijd en resources vrij te maken of in te huren. Veel van uw IT-uitgaven gaan mogelijk op aan “Keeping the Lights On” activiteiten. De vraag naar nieuwe toepassingen en wijzigingen op bestaande functionaliteit neemt snel toe, maar uw IT-capaciteit om die ontwikkeldiensten te leveren, groeit veel minder snel. Het gevolg is een lange time-to-market, waardoor u als organisatie niet snel en flexibel kunt inspelen op veranderende marktomstandigheden en vertraging oploopt in uw digitale innovatie en transformatie.

Low code stelt uw organisatie in staat om uw legacy uit te faseren maar ook om snel en flexibel in te spelen op de continue vraag naar nieuwe toepassingen. U kunt bijvoorbeeld denken aan scenario’s waarin u uw oude SharePoint, Access en schaduw-IT applicaties vervangt. Ook kunt u denken aan een scenario waarin het low code platform als het ware als een laag boven op uw bestaande legacy systeem gepositioneerd wordt. U heeft dan direct de mogelijkheden om snel en flexibel nieuwe Enterprise waardige web- en mobiele applicaties te ontwikkelen. De verouderde mainframe en/of ERP software met vaak relatief veel maatwerk, kan geleidelijk aangepakt en al dan niet uit gefaseerd worden. Een veelvoorkomend scenario is dat ERP functionaliteit teruggebracht wordt naar de standaard waardoor deze gemakkelijker en goedkoper te onderhouden wordt. Het benodigde maatwerk wordt opgelost met low code. U zult naar verwachting minder tijd en resources kwijt zijn aan “Keeping the Lights On” activiteiten, uw Total Cost of Ownership zullen afnemen en u zal uw time-to-market aanzienlijk verbeteren.

Procesoptimalisatie

Organisaties investeren in Operational Excellence, automatisering, standaardisering en Lean Six Sigma om zo niet-essentiële zaken en verspillingen te beperken.

Toch zien we in de praktijk dat er in kritieke bedrijfsprocessen nog relatief veel gebruik wordt gemaakt van papier. Ook zien we het gebruik van verouderde user interfases die vaak weinig intuïtief zijn, inconsistent zijn, relatief veel irrelevante data en functionaliteit bevatten, niet ondersteunend zijn aan het gebruiksdoel en tot slot niet flexibel zijn. We zien relatief ook nog veel processen, waarin nog niet of nauwelijks data wordt verzameld. Data die essentieel is om te beoordelen hoe u presteert, om uw doelgroep beter te leren begrijpen, om uw besluitvormingsprocessen te optimaliseren en om te anticiperen op de toekomst.

Low code stelt uw organisatie in staat om een volgende stap te zetten in uw streven naar Operational Excellence. In ontwikkeltrajecten van slechts weken, in plaats van de vele maanden die u gewend bent met traditionelere softwareontwikkeling, worden applicaties gerealiseerd die ondersteunend zijn aan uw bedrijfsprocessen en -doelstellingen. Uw gebruikers zullen nauw betrokken worden bij de ontwikkeling van applicaties en naar verwachting sterk gemotiveerd raken door hun persoonlijke inbreng, de snelheid van ontwikkelen en de verbeterde user interface en gebruikservaring. Inefficiënte processen worden aangepakt en de kwaliteit van ingevoerde data zal sterk toenemen. U krijgt de inzichten die nodig zijn om continu te verbeteren en te innoveren.

Customer Intimacy

Een goede klantenrelatie is van kritiek belang om te overleven in een gedigitaliseerde wereld. De customer experience die u uw klanten of partners biedt, vormt uw onderscheidend vermogen. Uw klant verwacht inmiddels een digitale klantervaring die overal en altijd consistent is. Alles moet op elk moment via elk platform en medium binnen handbereik zijn. Of de klant nu op een mobiele of web applicatie inlogt of belt met een medewerker en/of chatbot van uw organisatie.

Low code stelt uw organisatie in staat om zo’n omnichannel klantervaring te leveren zonder vele gespecialiseerde en dure ontwikkelingsteams nodig te hebben. In relatief korte tijd realiseert u applicaties die ervoor zorgen dat u altijd bereikbaar bent voor uw klanten en partners. Applicaties die uw klanten een consistente gebruikservaring bieden. Uw klanten en partners zullen altijd en overal de beschikking hebben over de juiste informatie en functionaliteit. Hierdoor kunnen zij gemakkelijker zaken met u doen. U heeft met low code een middel in handen om te investeren in langdurige relaties, in een hoge mate van klantentevredenheid en -binding.

De mogelijkheden van low code lijken onbeperkt. Maar het gaat niet alleen om technologie. De mensen en processen binnen uw organisatie zullen, tezamen met deze krachtige technologie, uw digitale transformatie vormgeven en uw succes bepalen. SolutionWise heeft daarom een technologie overstijgende, multidisciplinaire aanpak ontwikkeld. Wij hebben onze kennis en kunde op het gebied van OutSystems gecombineerd met onze expertise op het gebied van data, integratie, architectuur, User-Centered Design, en Change Management. Dit stelt ons in staat om uw digitale innovatie op low code van begin tot eind te ondersteunen.

Meer informatie en inzichten?
SolutionWise organiseert regelmatig inspiratiesessies voor iedereen binnen uw organisatie die interesse heeft in low code. Tijdens deze inspiratiesessies delen we onze visie op low code, bespreken we de opkomst van low code in het algemeen, zetten we de kracht van het OutSystems Platform uiteen, presenteren wij onze succesvolle aanpak en inspireren u met interessante referentiecases. Daarnaast kunnen wij ingaan op wat het OutSystems Platform voor uw organisatie kan betekenen en bespreken we logische vervolgstappen.

Heeft u vragen over low code applicatieontwikkeling? Neem contact op met Elianne Douma via e-mail of telefoonnummer 06 22881102 of lees hier meer over onze aanpak.

Dit blog is geschreven door Roald Huijsdens, onze Solution Lead. Vragen of opmerkingen? Stuur hem gerust een bericht!

Back To Top