skip to Main Content

SolutionWise faciliteert klanten met OutSystems Bootcamp

Als OutSystems trainingspartner begeeft SolutionWise zich in een unieke positie. Met onze eigen gecertificeerde trainers kunnen wij medewerkers van onze klanten opleiden in het gebruik van OutSystems-technologie. Zo’n training van één week noemen wij een ‘OutSystems Bootcamp’, waarin men met theoretische en praktische kennis in aanraking komt en flink vooruitspringt in het werken met OutSystems. Jori Lam, Consultant bij SolutionWise, is één van onze gecertificeerde trainers. Hij vertelt over de OutSystems Bootcamp die hij onlangs gaf voor medewerkers van onze klanten.

Wat is een OutSystems Bootcamp?
De bootcamp die ik heb gegeven – de Associate Bootcamp – fungeert als introductie voor het OutSystems ontwikkelplatform. Tijdens de Bootcamp ga ik in op hoe men met OutSystems werkt en welke verschillende basisonderwerpen er zijn die belangrijk zijn voor de instap op het platform. Denk hierbij onder andere aan: data modeleren, logica opbouwen, schermen opzetten, beginstappen van beveiliging en hoe om te gaan met foutafhandeling.
Alles wat nodig is om een simpele eerste eigen applicatie te bouwen, zonder diep in te gaan op architectuur, wordt in de bootcamp van één week behandeld.

Na het volgen van de Associate Bootcamp kan men ook de Professional– en Expert Bootcamps volgen, waarin we nog dieper ingaan op de OutSystems-materie.

Hoe ziet een Bootcamp eruit?
De invulling van de vijf cursusdagen hangt enigszins af van het tempo van de deelnemers, maar standaard onderdeel is een stuk theorie dat altijd behandeld wordt. Een gemiddelde dag bestaat uit presentaties, hands-on demo’s, een kennis-quiz en werkopdrachten.
Tijdens de bootcamp die ik onlangs voor medewerkers van twee van onze klanten mocht verzorgen waren we na drie dagen klaar met het theoretische stuk, waardoor we nog meer tijd konden spenderen aan praktijktraining. Deelnemers kregen een lijst met ‘business requirements’ voor een hotel-booking applicatie, die zij zelf in elkaar moesten sleutelen, zonder instructies. Zij gingen zelfstandig aan de slag, ik ondersteunde daar waar nodig. Toen dit op de laatste dag was afgerond hebben we een gezamenlijke evaluatie gehouden en bespraken we de leerpunten die uit de praktische opdracht naar voren kwamen.

Waarom heeft SolutionWise ervoor gekozen officieel OutSystems trainingspartner te worden?
SolutionWise wil haar eigen mensen kunnen opleiden of bijscholen tot volwaardige OutSystems Consultants. Verder biedt het mogelijkheden om strategische partnerships aan te gaan met organisaties, waarbij wij hun medewerkers kunnen opleiden in het gebruik van OutSystems-technologie. Dit vergemakkelijkt de transitie richting het platform.

Hoe ben je gecertificeerd om training te mogen geven en wat motiveert jou?
OutSystems heeft een programma opgezet, genaamd ‘Train the Trainer’, waarmee ze toetsen of potentiële trainers de nodige kwaliteiten in huis hebben om succesvol een bootcamp te kunnen geven. Hiermee heb ik mijn certificering gekregen.
Het geeft mij veel voldoening als ik kennis kan overdragen en als ik – door middel van feedback – zie dat het goed landt. Ook als ik merk dat iets niet aankomt, kan ik juist opzoek gaan naar het niveau waarin ik moet insteken om ervoor te zorgen dat iemand het wél snapt. Ik heb bijvoorbeeld meegemaakt dat mensen na twee dagen training zeiden “Ik kan het echt niet volgen”, waarna ze uiteindelijk onderdeel zijn geworden van een Scrum Team en fatsoenlijk op OutSystems kunnen ontwikkelen. Dat vind ik leuk om te zien en het is tegelijkertijd ook een uitdaging voor mij.

Voor wie is de OutSystems Bootcamp?
Als instapniveau is onze voorkeur dat deelnemers in de basis affiniteit hebben met bepaalde IT-begrippen. Termen zoals een ‘function’, ‘loop’ of de basis-HTML-begrippen zouden niet als een complete verrassing moeten komen. Vanwege mijn ervaring in het geven van trainingen is het wel zo dat ik het tempo van de training redelijk kan aanpassen op het niveau van de deelnemers.

Wat zijn de voordelen die klanten van SolutionWise uit de OutSystems Bootcamp halen?
Klanten krijgen de mogelijkheid om een standaard toe te passen op de kennis en ervaring die hun medewerkers nodig hebben in OutSystems. Men kan er dus zeker van zijn dat, door middel van het volgen van de Bootcamp, bepaalde basiskennis in huis komt om taken op OutSystems mee uit te voeren. Bovendien zijn medewerkers die hebben deelgenomen aan een bootcamp meteen klaargestoomd voor behalen van het Associate Reactive Developer certificaat van OutSystems. Dit is ook een waardevolle certificering voor de organisatie van de desbetreffende medewerker. De klant plukt verder ook de vruchten van het samenwerkingsverband met SolutionWise door medewerkers kennis bij te brengen in OutSystems. Dit zorgt er namelijk voor dat SolutionWise met oplossingen komt die op den duur door medewerkers van de klant uitgebouwd en onderhouden kunnen worden.

Meer weten?
OutSystems Bootcamps vormen een ideaal startpunt voor het opbouwen van de eigen OutSystems competenties binnen jouw organisatie. Wij denken graag mee voor een op maat gemaakt programma dat impact heeft en jouw reis met het OutSystems platform versnelt. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.


Back To Top